PFASTER: innovatie in PFAS-sanering, België
Innovatie in tweevoud
PFASTER maakt deel uit van het LIFE-programma van de Europese Commissie, dat milieubescherming en klimaatmaatregelen ondersteunt. Concreet onderzoeken we twee coherente technieken die inzetten op PFAS-sanering: soil flushing en foam fractionation. Deze combinatie gebeurt on site waardoor we heel wat transport vermijden. Daarnaast ontgraven we de grond niet waardoor we de deur openzetten voor toekomstige toepassingen.
Elien Van Houwenhove, Project Engineer voor PFASTER bij Jan De Nul:
Vanuit de divisie Planet Redevelopment binnen Jan De Nul pakken we de PFAS-verontreiniging in België al in grote schaal aan, onder andere vanuit ons valorisatiecentrum in Hulsdonk. Met dit project willen we verdere innovatieve technieken exploreren om PFAS op grote schaal te kunnen aanpakken en onze grond opnieuw proper en leefbaar te maken.
"Met dit project willen we verdere innovatieve technieken exploreren om PFAS op grote schaal te kunnen aanpakken en onze grond opnieuw proper en leefbaar te maken."
In situ soil flushing
Bij deze circulaire techniek voor bodemverontreiniging laten we water door de grond stromen om PFAS te verwijderen. Dit water kunnen we verrijken met een additief om zwaardere concentraties aan te pakken. Het PFAS-rijk water wordt daarna teruggewonnen, behandeld en hergebruikt. Afhankelijk van de initiële concentratie herhalen we dit proces meermaals.
Foam fractionation
Foam fractionation is een techniek om water vervuild met PFAS te reinigen. In de reinigingsinstallatie sturen we microscopische luchtbellen door het water. De luchtbellen en PFAS vormen een schuim dat wordt afgescheiden van de primaire waterstroom. Na twee cycli ontstaan twee eindstromen van 99% gesaneerd water en 1% schuim. Daarin zit PFAS tot 100 keer geconcentreerd. Onze demo-installatie die 5 m³ water per uur behandelt, is de eerste in België die voor PFAS wordt ingezet.
Van lab naar markt
We onderzoeken beide technieken al langer in het laboratorium, vandaag kunnen we ze in het PFASTER-project toepassen op pilootschaal. Het project loopt tot en met 2028 en vormt de laatste stap richting grootschalige implementatie. Naar verwachting komen de twee technieken in 2026 op de markt.