Startschot voor verbeterd knooppunt tussen Ring rond Brussel en luchthaven

Vlaamse ministers Annick De Ridder, Ben Weyts en Cieltje van Achter gaven vandaag het officiële startschot voor de herinrichting van het verkeerscomplex R0 x A201. Dat deden ze met het aanbrengen van de laatste markeringen voor de tijdelijke omleiding van de A201.

De komende 40 maanden transformeert aannemersgroep SPI.R0, bestaande uit Jan De Nul, Willemen en Aclagro, de huidige turbineknoop naar een compact en verkeerslichtengeregeld op- en afrittencomplex. Het verkeer wordt zo vlotter en veiliger en er komt extra groen en extra buffercapaciteit voor water. Het verkeer op de Ring rond Brussel zal tijdens deze werken op geen enkel moment onderbroken worden, het verkeer op de A201 zal tijdelijk omgeleid worden via de omliggende turbinebruggen. 

Bron van files en onveiligheid

Aan de nationale luchthaven in Zaventem kruist de Leopold III-laan de Ring rond Brussel (R0). De manier waarop deze zogenaamde ‘turbineknoop’ is ontworpen, leidt tot tal van problemen op de Ring én in de omliggende omgeving. Deze verkeersknoop is niet veilig en draagt bij aan de dagelijkse files op de Ring. Bovendien zijn de huidige fly-overs in slechte staat en zijn de tussenafstanden tussen de turbineknoop en andere verkeerswisselaars van de E19 en de Henneaulaan te kort.

Uniek verkeerscomplex: Single Point Interchange

Er komt nu een uniek nieuw verkeerscomplex, om het verkeer ook op dit punt langs de Ring rond Brussel vlotter en veiliger te maken. De sleutel daartoe ligt in het compacte op- en afrittencomplex in de vorm van een unieke Single Point Interchange. 

Annick De Ridder

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken

“In deze unieke kruispuntoplossing komen de op- en afritten van de binnen- en de buitenring op één plaats samen. Slimme verkeerslichten wikkelen de verschillende verkeersstromen volledig conflictvrij af in drie fasen. Daarnaast komt ook rond het projectgebied ruimte vrij. Die richten we in tot een parkomgeving met ruimte voor zowel mens als dier en waarin de Woluwe opnieuw aan de oppervlakte zal stromen’’.

Financiering van bijna 350 miljoen door private partners

Voor de realisatie van het project sloot de Vlaamse Overheid een DBFM-overeenkomst af met SPI.R0, waarbij de opdrachtnemer instaat voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintain) van het verkeerscomplex. De Vlaamse Overheid betaalt na oplevering dan 30 jaar lang een ‘Beschikbaarheidsvergoeding’. 

Minister van Financiën en Vlaamse Rand Ben Weyts: “We werken aan de Ring op een enorme schaal – en dus willen we ook de expertise van de private partners gebruiken. Er gebeuren veel te veel incidenten en accidenten op de Ring rond Brussel – met talloze files tot gevolg. Vlaams-Brabant is het hart van het land, maar dat hart staat veel te vaak stil. Als we vlotter en veiliger verkeer willen, dan moeten we structureel durven ingrijpen: overheid en private partners samen”.  

Vlotte bereikbaarheid van Brussel en nationale luchthaven

Niet alleen het verkeer op de Ring rond Brussel zal dankzij de ombouw van de verkeersknoop vlotter verlopen. Minister voor Brussel Cieltje Van Achter: “Ook de toegang naar onze hoofdstad, en de bereikbaarheid van de nationale luchthaven, de bedrijventerreinen, de NAVO-site en het nieuwe hoofdkwartier van Defensie zal verbeteren en een stuk aangenamer en veiliger worden dankzij de herinrichting van de Leopold III-laan”.

Hinder maximaal beperken

Vanaf het weekend van 19 en 20 oktober leidt de aannemer het verkeer op de A201 aan de kruising met de R0 af naar de turbinebruggen die vandaag nog de uitwisseling tussen de A201 en de binnen- en buitenring verzorgen. Op die manier blijft doorgaand verkeer tussen de nationale luchthaven en Evere mogelijk tijdens de sloop van de bestaande bruggen en de bouw van het compacte op- en afrittencomplex. 

Thomas Tassignon

Projectmanager voor Jan De Nul bij SPI.R0

"Die aandacht voor het beperken van de hinder was een voornaam uitgangspunt tijdens de aanbesteding en in de voorbereiding van de werkzaamheden. Ook met andere maatregelen – zoals het tijdelijk verschuiven van de R0 en lange fases met een eenduidig verkeersbeeld – verzekeren we een vlotte uitvoering met beperkte verkeershinder. Daarnaast kiezen we maximaal voor bouwmethodieken die de uitvoeringshinder voor de omringende wijken en bedrijventerreinen beperken."

De werkzaamheden zullen zo’n 40 maanden in beslag nemen. Wanneer alles volgens planning verloopt, zullen ze in het voorjaar van 2028 voltooid zijn. Voor de bouw en het onderhoud betrekt SPI.R0 de aannemers Jan De Nul, Willemen Infra en Aclagro in het project.

100% binnenlandse financiering

SPI.R0 is ook verantwoordelijk voor de financiering van het 350 miljoen euro kostende project. 10% van dat bedrag brengt de projectvennootschap ‘SPI.R0’ zelf in. De partijen in deze vennootschap zijn De Werkvennootschap, TINC, Jan De Nul en Willemen Groep. Het vreemd vermogen (90%) wordt volledig verschaft door een consortium van banken en verzekeraars uit eigen land.

We kijken uit naar de samenwerking met de Vlaamse Overheid en onze partners Jan De Nul en Willemen om dit belangrijk project op het Vlaamse wegennet samen te realiseren. Met onze financiële betrokkenheid versterken we dit ervaren en lokaal consortium. Deze investering sluit naadloos aan bij de ambitie van TINC om te investeren in projecten en bedrijven die bijdragen aan de infrastructuur van de toekomst. We kijken uit naar een succesvolle realisatie en een snelle ingebruikname van de nieuwe wegeninfrastructuur.” besluit Karoy Hornyák, Directeur Publieke Infrastructuur TINC.

Ander nieuws