De meest duurzame werf van België: Nieuwpoort
De onderhoudsbaggerwerken in de jachthavens van Nieuwpoort zijn een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Jan De Nul laat de baggerschepen varen op hernieuwbare biobrandstof en haalt het energieverbruik van de werfkantoren met 80 procent naar beneden. Zo stoten de baggerwerken 15 procent minder CO2 uit. Een primeur in België.
In 2006 begonnen de onderhoudswerken van de havengeul en de jachthavens in Nieuwpoort. Onder de naam ‘Act Green’ engageert Jan De Nul zich om jaarlijks 15 procent minder CO2 uit te stoten tijdens die baggerwerken. Daarmee is het bedrijf de eerste baggeraar die zo’n klimaatambitie zwart op wit in een commercieel contract opneemt.
Schepen varen op hernieuwbare biobrandstof
Hoogwaardige brandstof die afkomstig is uit gecertificeerde en duurzame afvalstromen
De twee splijtbakken die de baggeronderhoudswerken mee uitvoeren de Magellano en de Verrazzano varen op drop-in biobrandstof: een hoogwaardige brandstof die afkomstig is uit gecertificeerde en duurzame afvalstromen. Zo stoten de schepen niet alleen minder CO2 uit, maar belandt er ook veel minder fijnstof in de lucht.
Naast de Magellano en de Verrazzano, vaart met de Alexander von Humboldt nog een derde schip van Jan De Nul in de Benelux op duurzame brandstof. Jan De Nul voert al sinds 2006 de onderhoudsbaggerwerken in Nieuwpoort uit.
Een ecologisch werfkantoor
Ongeveer 80 procent minder energie verbruik
In het kader van het Act Green-programma maakt Jan De Nul van de jachthaven van Nieuwpoort ook de meest duurzame werf van België. De nieuwste en energie-efficiënte bouwkeet zal ongeveer 80 procent minder energie verbruiken dan het doorsnee werfkantoor. Extra isolatie (op dak, muren en vloer), ramen van driedubbel glas en deurpompen houden de koude buiten en de warmte binnen. De energie komt van zonnepanelen op het dak en warmtepompen staan in voor de verwarming en de koeling. In de kantoren hangen geen klassieke lampen, maar moderne en spaarzame ledverlichting.